پنج چیز است که تا جمع نگردد
با هم هست خطاط شدن نزد امر محال
دقت طبع و وقوفی زخط و خوبی دست
طاقت محنت و اسباب کتابت به کمال
گر از این پنج یکی راست قصوری حاصل
ندهد فایده گر سعی نمایی صد سال
پنج چیز است که تا جمع نگردد
با هم هست خطاط شدن نزد امر محال
دقت طبع و وقوفی زخط و خوبی دست
طاقت محنت و اسباب کتابت به کمال
گر از این پنج یکی راست قصوری حاصل
ندهد فایده گر سعی نمایی صد سال
تاریخچه خط و خوشنویسی در ایران
بر اساس کهن ترین اسناد و مدارک موجود ، پیرامون هنر خوشنویسی ، منطقه بین النهرین باستان را بایستی در زمره سرزمین های متمدن خواند. به گونه ای که دستاورد های مهمی برای بشریت داشته است .
سرزمین ایران به لحاظ نزدیکی و همجواری با بین النهرین باستان بسیاری از دقایق هنری و فرهنگی را از همدیگر اقتباس نموده اند که تا حدودی خط پیش از اسلام ، ( خط میخی باستان ) از خط میخی بابلی اقتباس گردیده است . لذا بایستی سیر تحول و تطور هنر خوشنویسی در ایران پیش از اسلام را باید در فرهنگ بین النهرین باستان جستجو کرد . اما پیش از سومریان ملتهایی بوده اند که خط میخی شان در امر کتابت پیشرو بوده و تا حدود زیادی تاثیر گذار نیز بوده اند.
اولین خط بشر خط تصویری و یا اندیشه نگاری نام دارد که توسط مصریان باستان به کار گرفته شده است . شالوده این خط عبارتست از شکلهای استلیزه شده ( ساده شده ) و انتزاعی که به ترتیبی خاص و عموما در کنار نقاشی های دیواری در مقابر باستانی فراعنه برای انتقال مفاهیمی مورد استفاده قرار گرفته است .
بعد ها سومریان باستان توانستند خط میخی را ابداع و تدوین نمایند . شالوده این خط نیز عبارت بود از شکل های میخ مانندی که حامل پیام ها و مفاهیم بودند .
بعدها در دیگر مناطق باستانی بین النهرین متنوع گردید و تمدن های درخشانی چون آشور و بابل خط میخی خاص خود را از آن اقتباس نمودند .
در ایران پیش از اسلام و حتی پیش از ورود آریایی ها در فلات ایران ، عیلامیان باستان به عنوان دولتشاهی مقتدر در همجواری بابلیان خط میخی را اقتباس و در امر کتابت به کار بستند که در تاریخ به خط میخی عیلامی معروف است . عیلامیان منشیانی ماهر بودند به طوری که در زمان هخامنشی بسیاری از آنها در امر کتابت در دستگاه هخامنشی به کار گمارده شدند . و از این خط برای اولین بار، خط میخی پارسی در کنار دو خط میخی بابلی و عیلامی در سنگ نگاره های بیستون به کار گرفته شد . بعد از هخامنشیان در زمان اشکانیان خط پهلوی تدوین گردید.